top of page

OPPTRE arkitektkonkurranse

Vinteren 2020 arrangerte SINTEF en arkitektkonkurranse om kostnadseffektiv energioppgradering av småhus i tre - OPPTRE. RF arkitektur har samarbeidet med gode venner og tegnet et forslag til et lite typehus fra 1957.

SINTEF hadde høye mål for denne konkurransen, blant annet skulle husene få samme energistandard som om de var nye og bygd i dag. Det var også ønskelig at husene skulle oppfylle så mange av eiernes ønsker og behov, samtidig som de skulle behandles på en måte som viste respekt for typehusets opprinnelige arkitektur og byggeskikk. 

Dagens bostandard og krav harmonerer ikke med hvordan vi bodde i husene våre for 60 år siden. Da hadde de det varmt på stua og kjøkkenet og ellers ganske kaldt. Det var kaldt i gangen, på soverommene og kanskje også i ei kjellerstue som ble varmet opp til spesielle anledninger eller fredagskos. Det var dører mellom alle som og ganske små vindu. Husene var trekkfulle, men de brukte ikke mer strøm enn vi bruker i moderne boliger i dag. Dette er et tankekors det er vel verdt å ta med seg inn i ethvert byggeprosjekt. Kan vi med små grep tilrettelegge for mer bærekraftige vaner og bruk?

Vi takker for at vi fikk være med og er godt fornøyd med resultatet, selv om det viser at det blir relativt kostbart når et gammelt hus skal bli helt som nytt. 

Teamet besto av:

Bjørke Arkitektur AS

Fasting Arkitekter AS

RF arkitektur

Byggmester Hans Helseth AS

Rambøll AS

Mer info om konkurransen og forslagene finnes her:

https://opptre.no/arkitektkonkurranse/

Hus i hage 2.0
Illustrasjon fra innkjørsel
Bilde fra innkjørsel

Dagens situasjon

Oppdragsgiver: SINTEF
Status: Ferdig
Type: arkitektkonkurranse
Program: Bolig
Sted: Vikhammer, Malvik
Team: 
Bjørke Arkitektur AS, Fasting Arkitekter AS, RF arkitektur, Byggmester Hans Helseth AS, Rambøll AS
År: 2019 - 2020

bottom of page